Tots els programes tractats en aquest blog,
disposen d'un enllaç per descarregar-sels,
sempre situat a peu de pàgina.
L'Escenari buit espera als músics per omplir
la sala de música (Foto: Mario Prades)
Després d'uns quants programes allunyats de la pell de toro, tornarem al país, encara que ho farem escoltant a un guitarrista mexicà que compta en el seu primer disc en solitari amb la col.laboració de Raquel del Rosario. Es tracta de Sergio Vallín, guitarra del grup Maná.
Sergio Vallín & Raquel del Rosario - Solo tú 2010
“Bendito entre las mujeres” és el títol del primer disc en solitari de Sergio Vallín, guitarra del grup Maná i ve al conte ja que està ple de col.laboracions i totes són de dones. No és llest el nano. Sergio néix el 26 de maig de 1972 a Ciutat de Mèxic i l’any 1994 va entrar a formar part de Maná substituint a César "Vampiro" López. Compte en el seu disc de debut amb l’Ana Torroja, Rosana, Joy Horta (de Jesse & Joy), Natalia Jiménez ex-cantant de la 5 ª Estación, Ely Guerra, Raquel del Rosario de El Sueño de Morfeo, María José ex-Kabah, Paulina Rubio i Janette Chao, entre altres. Vallín va compondre i arreglar tots els temes del disc pensant, per aquest projecte personal, en cadascuna de les noies convidades que configuren el repertori de l'àlbum.
Duncan Dhu – Cien gaviotas 1986
Els de Sant Sebastià es van donar a conèixa popularment amb aquest tema que estava inclòs en el seu LP "Canciones". Eren el veneçolà d'ascendència espanyola Mikel Erentxun Acosta que havia estat cantant del grup Aristogatos, Diego Vasallo Barruso cantant i baix de Los Dalton i Juan Ramón Viles Mitxelena guitarra i bateria també dels Dalton. El 1 febrer 1985 signen el seu primer contracte amb la companyia Grabaciones Accidentales, segell creat per membres del grup Esclarecidos, contribuint amb dues cançons al disc recopilatori "La única alternativa" que no compta dins de la seva discografia oficial, però que avui és peça de col.leccionistes. "Canciones", el seu segon disc va ser produït per Paco Trinidad i el single "Cien gaviotas" va ser declarat single de l'any per moltes emissores de ràdio. Encara que ja sabem malauradament com funciona això, qüestió de money. Però el que ningú els pot negar és que del LP van vendre 175.000 còpies, una cosa a tenir en compte. Juan Ramón Viles els déixa el 1989 i la ruptura és dramàtica i acaba als jutjats. Tant Mikel com Diego van mantenir el grup en marxa, però amb alts i baixos i projectes paral.lels, Diego va crear Cabaret Pop i Mikel va començar en solitari . Però van ser un dels grups més importants durant els 80 i això no l'hi treu ningú.
Mario Prades i Mikel Erentxun
Duncan Dhu quan eren un tercet
Paco Trinidad va ser un dels grans productors
espanyols en els 80 i la dècada següent.
Paco Trinidad va ser un dels grans productors
espanyols en els 80 i la dècada següent.
Antonio Flores – Pongamos que hablo de Madrid 1982
Mai es va treure de sobre el fet de ser fill de qui era. Va tenir problemes amb les drogues i molts, es va trencar el seu matrimoni i quan semblava recuperat, no va poder superar la mort de la seva mare. Accident, suïcidi ... deixem-ho així. Va néixa a Madrid, el 14 de novembre de 1961 i va morir per sobredosis el 31 de maig de 1995. Cantava rock, va treballar en diverses pel.lícules i amb la seva mort Antonio González Flores va entrar a les pàgines de la història del rock. Aquest tema era de Joaquín Sabina, però jo sempre he preferit la versió més bruta, visceral i carregada de desig d'Antonio. El trobem en el LP "Al caer el sol" de 1982 i la producció va estar a càrrec de Jorge Álvarez. Reconec que el seu disc més venedor va ser "Cosas mias" del 94, però jo em quedo amb aquest.
Barón Rojo – Hijos de Caín
Van ser la millor banda de heavy metal de l'estat i ara han tornat amb la seva primera formació, la més sòlida i que va escriure pàgines d'or en la història musical espanyola. Els germans de Castro, Carlos i Armando, al costat del baixista José Luis Campuzano "Sherpa" i el bateria uruguaià Hermes Calabria. Són els mateixos que van gravar el LP "En un lugar de la Marcha" on es trobava aquest extraordinari tema "Hijos de Caín" amb lletra de Carolina Cortés, la millor lletrista del rock nacional i dona, si més no ho era, de Sherpa. Precisament es van conèixa quan tots dos treballaven en l'obra musical "Hair". Barón Rojo es creà després del desmembrament de Coz on estaven els de Castro, José Luis havia estat baixista de Los Módulos. Van debutar el 1981 amb "Larga vida al Rock'n Roll" i van gravar "Volumen Brutal" en els estudis d'Ian Gillan, de Deep Purple que després de veure'ls tocar, al.lucinà i els va convidar a realitzar una gira conjunta amb els Purple per Anglaterra, això si, els van anomenar "Red Baron". També van versionà a l'anglès aquest LP i avui és pesa de col.lecció, per cert, jo el tinc. L'àlbum "En un lugar de la marcha" és l'últim disc que van gravar junts els quatre músics que ara sembla que tornen a fer una gira. La veritat és que les coses estaven molt malament, jo recordo un concert en el qual vaix col.laborar, al Palau d'Esports de Barcelona., el cartell eren Barón Rojo, Goliath i Santa Arribaren Hermes i Sherpa d'una banda i els De Castro de l'altra, hotels diferents , camerinos diferents, vols diferents, no estaben mai junts, Sherpa i Hermes a un lloc i els de Castro en un altre costat, l'únic que van fer juntets va ser tocar, però jo diria que ni es van saludar. Inclus a l'hora de seleccionar les cançons per cada disc, eran a parts iguales, caben vuit, dons dos de cadascun d'ells. La cosa no podia seguir i va acabar amb el trencament. Barón Rojo va seguir, però no era el mateix. Aquesta va ser i sembla que torna a ser-ho, la millor formació del grup.
Los Puntos – Llorando por Granada 1974
Los Puntos eren de Cuevas de Almanzora a Almeria i a finals dels 60 i durant gairebé tota la dècada següent es van inflar de vendre discos, aquest va ser el seu gran hit i es va publicà com single el 1974, encara que van començar a gravar en el 69. El seu últim disc és de 1979, però amb l'arribada del nou segle semblen haver tornat. Estaven liderats per José González Grano de Oro a la guitarra i que va ser la seva alma mater, compositor i creador d'unes lletres sempre interessants. Els seus components, originaris de les províncies d'Almeria (Cuevas de Almanzora) i Múrcia, van ser, a més de José González: José Belmonte al baix, Agustín "Tato" Flores a la bateria (va morir d'un infart el 15 de juliol de 2007), José Antonio Martínez Meca, a l'òrgan (mort el 19 de maig de 2009) i Alfonso González Grano de Oro com a cantant. En aquest any està previst, com a celebració dels seus 40 anys en la música, publicar un nou àlbum "Los Puntos, 40 años" que ha d'estar a PUNT de sortir. Em van demanar aquest tema mitjançant un correu, un emilio i aquí està, sonant per a tots vosaltres des de Altafulla Ràdio i Ona La Torre, a Un Toc de Rock.
Dani Flaco – Entre la nit i l’aurora 2006
Una altra cançó d'aquest cantautor nascut a Bellvitge que anava per operari especialitzat de la SEAT, com els Estopa, però va guanyar la música. Aquest tema estava contingut en el seu disc "Xarnego" que va gravar en català. És una bona cançó i comprovareu alguna cosa que us repeteixo sempre que escoltem a Dani Flaco. Les seves lletres són dures, molt dures. Sembla que té nou disc o està a punt de sortir es titula "Secretos de sumario" i està cantat en castellà. Recorda, escoltes Un Toc de Rock, des de Altafulla Ràdio i Ona La Torre.
Duble Buble – Clava’t 1987
Donava títol al segon disc del grup català Duble Buble. La lletra d'aquesta cançó és de l'escriptora Maria Jaén, però en el disc trobem també textos de Quim Monzó i Ramon Barnils. Aquesta banda mixta era d'Osona i va ser el millor LP de la seva curta carrera. Van gravar tres discos i un recopilatori i formaven la banda Mari Martínez (veu), Ramon Ferrer (guitarra), Jaume Coromina "Met" (veu), Lluïsa Latorre (teclats), Francesc Latorre (baix), Leonci Coromina "Fonso" (bateria ) i un jove Pep Poblet (saxòfon i clarinet) que te una interesant carrera en solitari i a acompanyat a molts dels gran cantants i músics catalans els darrers anys. Es va crear a principis dels 80 i es van desfer el 1989, si bé en 2007 regrabaron les seves cançons i van tornar a la carretera, encara que no us podria dir si eren els mateixos components. Van ser un dels grups que a finals dels 80 van participar en aquella gira per petites sales patrocinada i subvencionada per la Generalitat de la qual ja us vaig parlar en programes anteriors.
Sau i Luz Casal – Boig per tu 1990-1992
Des de el seu doble àlbum "Concert de mitjanit", Us porto aquesta bona cançó de Sau, el que va ser el millor grup de pop-rock en català de la història. Ells i Sopa de Cabra consolidar la potència i qualitat de la música que es feia des de Catalunya i per a Catalunya. La revàlida va arribar amb el macro concert celebrat el 14 de juny de 1991 en el Palau Sant Jordi on també van estar Els Pets i els ja desapareguts Sangtraït. Ningú s'esperava el resultat, però el recinte es va omplir de gom a gom. Aquest tema correspon al disc gravat en directe per Sau a la plaça de toros La Monumental de Barcelona sota el títol "Concert de mitjanit" en el què a més de Luz Casal, a la que trobem en aquest tema que ella també va gravar en castellà en la seva pròpia discografia, el canadenc Robbie Robertson, Phil Manzanera i Carlos Segarra i Dani Nel-Lo, membres de Los Rebeldes. La banda que els va acompanyar la integraven Ramon Altimir, Pep Sánchez. Quim "Benítez" Vilaplana, Jordi Mena i Gerry Duffy. La cançó es va gravar inicialment i va ser un dels seus millors èxits, en l'àlbum "Quina nit", de 1990. Si bé el primer Disc d'Or ho van aconseguir amb el doble "El més gran dels pecadors", de 1991. Eren Pep Sala i Carles Sabater Hernández que va néixa el 21 de setembre de 1962 a Barcelona i va morir el 13 de febrer del 1999 a Vilafranca del Penedès a causa d'una aturada cardiorespiratòria, després d'un concert. Tant ell com Pep eren bons amics meus i avui recordem a Sau i a Carles a Un Toc de Rock amb aquesta cançó, des de Altafulla Ràdio i Ona La Torre.
Carles Sabaté i Pep Sala
Retall del Diari de Tarragona amb un
article que vaix escriure sobre SAU
"Vida Tóxica" va representar la tornada de Luz Casal
despres de la seva enfermetat
Manzanita – Fuego en mi sangre 1983
Des del llarga durada "Cuando la noche te envuelve" publicat el 1983, us porto aquest tema que no sé perquè, però sempre ha tingut per a mi un encant especial. Ens vam conèixa al Polvorí, una part de Barcelona al costat de la Zona Franca, a Barcelona, quan encara estava negociant el seu primer disc en solitari, ja que avui pocs recorden que va ser component del grup Los Chorbos. Ens vam retrobà a Reus, molts anys després, quan anava de promoció del nou disc "En voz baja a las flores" i al vaix entrevistar per Diari de Tarragona. Vam dinar junts al Celler del Raïm i després ens vem fer la foto a la plaça Prim. Ja havia superat els molts problemes que va tenir amb les drogues i també amb la religió si bé ell mai va perdre la seva fe en el Veí del Sobreátic. Va néixa a Madrid el 7 de febrer de 1956 i va morir a Alhaurín de la Torre un 6 de desembre de 2004. Va triomfar gràcies a la seva habilitat en realitzar versions de temes clàssics del pop, donant-li el seu caire particular. Una cosa que jo havia vist fer en els seixanta a un amic argentí d'ètnia gitana que va arribar des del país germà i que era cosí de Moncho, ell ens va presentar. D’aquest no me'n recordo del seu nom i no és cap conya. Una cosa si recordo, només prenia la guitarra quan estava bastant borratxo.
Orquesta Mondragón – Lolita
La banda liderada per Javier Gurruchaga va ser una bona fàbrica de fer bitllets gràcies al "Rock and roll Circus". Està considerada una de les formacions musicals pioneres en la fusió de música i teatre a Espanya. Un dels components del grup va ser Eduardo Haro Ibars, avui ja mort. Aquest és un dels millors temes de l'Orquestra, encara que possiblement avui el text no seria políticament correcte. Si be d’aquest tema de les menors dins del mon de la música, parlarem i de llarc un altre dia, tinc l'intensió de fer un programa especial sobre aixó. Aquesta és una composició de Joaquín Sabina, Antonio Carmona i Javier Gurruchaga. La cançó era al disc "Música pera camaleones" de 1990, però no estic segur del tot ja que tinc el single traspaperat des que vaix escanejà caràtulas i no us puc dir amb exactitud any i àlbum. Javier Gurruchaga va néixa a Sant Sebastià, el 12 de febrer de 1958.
En aquest disc i a la gira pertinent de la Mondragón, el teclista
va ser el català Josep Mas "Kitflus", membre de Pegasus
Pegasus emulant als Beatles. Arisa, Escoté, Kitflus i Max
Falcons – Estoy aquí porque te quiero 1979
Eren mallorquins, concretament de Manacor, i es van crear quan es va desfer una de les formacions versioneras clàssiques dels seixanta, el Grupo 15. Aquest tema us ho extrec del que va ser el seu àlbum més comercial "Terciopelo y Fuego" que van publicà el 1979. Per cert que el single amb la cançó que dóna títol va ser tot un supervendes i l'àlbum oferia peces molt progressives, encara que la comercialitat va ser el que va triar la discogràfica quan de seleccionar singles es va tractar. Tot i que Falcons van treure un altre disc amb una cançó preciosa "Date por vencido" que escoltarem en una altra ocasió, poc mes van fer i als 80, adeu.
Víctor y Diego – El Parque 1973
Qualsevol de les nostres ciutats té o ha tingut un parc com el que ens descriuen els madrilenys Víctor y Diego en la seva cançó, un tema preciós que ara sona a Un Toc de Rock. Els seus noms complets són Víctor Manuel Martín Rubio i Jesús de Diego Nieto i van néixa al costat del Rastro de Madrid. Van formar un bon tàndem intèrprets-compositors i funcionaren molt bé en els 70. Ramón Arcusa component del Dúo Dinámico i que allavors era director artístic d'EMI va ser el seu descobridor i van gravar el seu gran hit "La Mujer de Cristal", produït per Ramón Arcusa i gravat en els estudis de l'EMI de Barcelona, l'àlbum "Semblanzas" és un dels discos més barats de l'època. Amb totes les guitarres gravades en directe, el duo va registrar els 12 temes en 2 dies. El temps de gravació total, inclosos els arranjaments d'Arcusa no va passar de la setmana. En aquest LP trobem "El Parque", al meu parer seu millor cançó. A mitjans dels 80 es desfan, encara que crec que anys més tard i seguint la moda dels retorns ... ells també van tornar.
Boz Scaggs – Sierra
Vaig descobrir aquest tema amb el qual tancarem el programa d'avui d'Un Toc de Rock, en un recopilatori de blues publicat pel segell Universal i em va cridar l'atenció al adonar-me que estava interpretat en castellà. És l'únic tema que el guitarra i cantant nord-americà ha gravat en el nostre idioma i la veritat és que també tinc el LP on s'inclou la versió original en anglès, però em quedo amb aquesta. Amb Boz Scaggs (Canton, Ohio, 08-06-1944), el que va ser guitarra de la Steve Miller Band i va tocar amb Toto, a més de tenir una brillant carrera en solitari, us deixo en bona companyia, des de Altafulla Ràdio i Ona La Torre, ha estat per avui Un Toc de Rock, fins al pròxim programa, a reveure.
¿La frase a tindre en compta? Dons aquí la tenium:
La va di John Fritzgeral Kennedy, peró la va escriure Ted Sorensen:
"No et preguntis que pot fer el teu pais per tú, preguntat que pots fer tú per al teu pais"
Mario Prades
0 comments:
Post a Comment